“Ik beschouw muziektherapie als een zeer krachtig hulpmiddel bij veel neurologische stoornissen – Parkinson en Alzheimer – vanwege het unieke vermogen om beschadigde hersenfuncties te organiseren en te reorganiseren.” citaat Oliver Sacks.

“De ziekte van Parkinson wordt gekenmerkt door een zachter stemgeluid, minder makkelijke mondopening, moeite met het initiĆ«ren van spraak, veranderde spraakfrequentie en spraakritme. Zingen kan een bijzonder positief effect hebben op al deze spraakstoornissen.” Young-Mason, 2012

In het boek Singing in the Brain van Erik Scherder staan enkele uitkomsten beschreven van studies die er gedaan zijn naar het effect van muziek en zingen op het ziekteverloop bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Het luisteren naar marsmuziek met een eenvoudig ritme heeft een positief effect op de opbouw van woordgroepen en zinnen. Het ritme is namelijk te voorspellen en dit helpt de taal beter te vormen.

Het extern horen van de marsmuziek helpt dus het interne plannen en bijvoorbeeld het nemen van een stap. Zingen helpt bij het vormen van de spraak, maar ook bij het beter bewegen.

Bij muziek met een duidelijk, eenvoudig en voorspelbaar patroon in het ritme beweeg je makkelijk mee. Als de muziek vrolijk is wordt je uitgenodigd om mee te doen en heeft dit een positief effect op het lopen bij mensen met de ziekte van Parkinson. Mensen met de ziekte van Parkinson maken kleine pasjes, lopen langzamer, en “kleven” aan de grond bij aanvang van het lopen. Het ritme van het lopen is dus verstoord geraakt. Muziek geeft een houvast waarop de motoriek zich kan richten, zodat je synchroon kan gaan lopen met de beat van de muziek.